Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι της αρεσκείας σας.

680 ml νερό

2 φακελάκια ξερή μαγιά

3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

5 κουταλιές λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα τάπερ που διαθέτει καπάκι ή μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Μπορούμε να κάνουμε και μίξη αν θέλουμε από 2 ή περισσότερα άλευρα.

Προσθέτουμε στις τρεις μεριές του το αλάτι, την μαγιά και την ζάχαρη. Στο κέντρο βάζουμε το λάδι.

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να πάνε παντού.

Προσθέτουμε το νερό χλιαρό για να ενεργοποιήσει την μαγιά.

Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με την σπάτουλα ώσπου το αλεύρι να πιει όλο το νερό.

Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό καρβέλι κλίνουμε το τάπερ και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Το ξεχνάμε για πάνω από 12 ώρες.

Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς και τοποθετούμε μέσα την γάστρα μας άδεια να κάψει.

Μετά από ένα 10λεπτο βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το τοποθετούμε πάνω σε μια επιφάνεια την οποία πασπαλίσαμε με αλεύρι.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τρία τεμάχια και αρχίζουμε να διπλώνουμε από τις άκρες και προς το κέντρο καμιά 8-10 φορές πλάθοντας και δίνοντας το σχήμα στα καρβέλια μας.

Μόλις ετοιμαστούν βγάζουμε την καυτή γάστρα από την κουζίνα (προσοχή να μην καούμε) και τοποθετούμε μέσα τα καρβέλια μας με την πλευρά των διπλωμάτων προς τα επάνω.

Δεν βάζουμε ούτε λάδι ούτε αλεύρι μέσα στη γάστρα. Δεν θα κολλήσουν

Ψήνουμε το ψωμί μας για μισή ώρα ακριβώς (ανάλογα και με τον φούρνο) στους 250 βαθμούς.

Μετά από μισή ώρα βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.

Τοποθετούμε τα ψωμιά πάνω στη σχάρα μας να κρυώσουν. Η επιτυχία είναι δεδομένη.

Για να γίνει η κόρα πιο μαλακή περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού με ένα πινέλο που έχουμε βουτήξει στο νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν μας αρέσει. Κολλάει πάνω από το νερό.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε συνδυασμό αλεύρων
άσπρο με κίτρινο
ολικής με άσπρο
μόνο ολικής
μόνο κίτρινο
Επίσης να προσθέσετε σπόρους και να το κάνετε πολύσπορο
2 κ,σ λιναρόσπορο
2κ,σ σουσάμι
2κ,σ ηλιόσπορο
2 κ,σ παπαρουνόσπορο

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
ΖΗΔΡΑ

Α΄ ΜΕΡΟΣ
Β΄ ΜΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...