Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ Ή ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΤΙΚΟΣ

ΥΛΙΚA:

2 κούπες (παρά λίγο) ή καλύτερα 400ml σπορέλαιο

4 κούπες γεμάτες νισεστέ (άμυλο)

8 κούπες ζάχαρη (2 να κάνουμε καραμέλα + 6 για το κυρίως μείγμα)

8 κούπες νερό (δύο κανάτες)

1 κούπα ξηρούς καρπούς (κυρίως καραμελωμένα αμύγδαλα)

προαιρετικά αρωματικά (κανέλα+γαρύφαλο), (μαχλέπι+μαστίχα), (θυμάρι+μέλι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενωθούν πολύ καλά. Κυρίως να διαλυθεί ο νισεστές.


Βάζουμε την κατσαρόλα μας στη φωτιά (προτιμήστε την πιο βαθιά και μεγάλη που έχετε γιατί το μείγμα θα φουσκώσει.


Ρίχνουμε λίγο από την ζάχαρη που κρατήσαμε για την καραμέλα και περιμένουμε να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε άλλα δύο κουτάλια σούπας κ.ο. ώσπου να λιώσει όλη η ζάχαρη και να πάρει το επιθυμητό χρυσό καφέ της καραμέλας. Προσέχουμε να μην καεί γιατί θα πικρίζει ο χαλβάς μας.


ΠΡΟΣΟΧΗ η καραμέλα καίει και θ΄αρχίσει να πετάει.

Αν πρόκειτε να βάλετε αμύγδαλα τα ρίχνετε μέσα στην καραμέλα κι αφού τα ανακατέψετε λίγο ρίχνετε το μείγμα σας με μια μεγάλη κουτάλα και λίγο λίγο προσέχοντας να μην καείτε.


Ανακατεύουμε συνεχώς να ενωθούν (σαπουνοποιηθούν) (γίνουν σαν ζελέ) όλα τα υλικά.

Μόλις αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα κι αρχίζει να πετάει το λάδι τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Ρίχνουμε τον χαλβά σ΄ένα ταψί (ανάβουμε το γκριλ) και τον στρώνουμε να πάει παντού.




Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και βάζουμε το ταψί στο γκpιλ του φούρνου για 5 λεπτά ή ώσπου να δούμε να γίνετε η κρούστα που τόσο μας αρέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...