Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΕΛΑΦΡΥΣ...!

Υλικά: 

2,5 κιλά μελιτζάνες

Σπορέλαιο ή Ελαιόλαδο 

Για την σάλτσα κιμά:

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά καλής ποιότητος (βάζω σπάλα)

2 μεγάλα κρεμμύδια

1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

2 κ.σ. κέτσαπ

αλάτι, πιπέρι, τσίντερ, μοσχοκάρυδο

Για την μπεσαμέλ:

10 κοφτές κουταλιές βούτυρο τύπου Βιτάμ

12 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1&1/2 λίτρο γάλα

λίγο αλάτι

μοσχοκάρυδο

τρία αυγά

φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:  


Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια και τα σοτάρουμε με νερό να μαραθούν. 

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τις ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια.


Προσθέτουμε την κέτσαπ το αλάτι, το πιπέρι, το τζίντερ και το μοσχοκάρυδο
Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε τον κιμά μας, το λάδι (μισό φλ. του καφέ) κι ένα ποτήρι νερό.

Βράζουμε τον κιμά μας πολύ καλά (μία ώρα, και μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα).

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες μας. Κόβουμε σε λεπτές φέτες, λαδώνουμε το ταψί μας τις αραδιάζουμε αφού τις αλείψουμε λάδι μ΄ένα πινέλο. Ψήνουμε στο γκριλ ή στους 200 βαθμούς. Μπορούμε και στον αέρα με περισσότερα από ένα ταψιά. Χρειάζεστε περίπου μελιτζάνες από 6 ταψιά φούρνου. Κι αυτό το βήμα γίνεται από την προηγούμενη μέρα.

Αραδιάζουμε τις ψημένες μελιτζάνες σε δύο σειρές τουλάχιστον και σκεπάζουμε με τον κιμά μας.

Τελειώνουμε με άλλες δύο στρώσεις μελιτζάνες. (μπορούμε να φυλάξουμε το φαγητό στο ψυγείο μας ως εδώ για μια μέρα ή στην κατάψυξη για τρεις μήνες.

Καίμε το βούτυρο τύπου Βιτάμ σε μια κατσαρόλα μαζί με το αλεύρι.

Κρατάμε μισό ποτήρι γάλα και χτυπάμε μέσα τα αυγά μας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και μια πρέζα αλάτι

Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο κι αφού απορροφηθεί το προηγούμενο.

Μόλις απορροφηθεί το γάλα σβήνουμε το μάτι της κουζίνα; και προσθέτουμε το γάλα με τα αυγά. Αυτό το κάνουμε για να μην ψηθούν τα αυγά αλλά να απορροφηθούν ομοιόμορφα από την μπεσαμέλ

Στρώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες μας

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη φρυγανιά και μερικά κομματάκια φρέσκο βούτυρο

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου μια ώρα ή όσο ορίζει ο φούρνος σας στις αντιστάσεις πάνω κάτω. 

Μην βαραίνετε το φαγητό σας με την χρήση πατάτας και τηγάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...