Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΣΟΥΝΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ:

100ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 αυγά
200 γραμ γάλα
40 ml ούζο ή τσίπουρο
400 γρ ψωμί μπαγιάτικο και μουσκεμένο
1 & 1/2 κ. γ. κύμινο
1/2 κ. γ. μπούκοβο
1 κ. σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
1κιλό κιμά (600 μοσχαρίσιο, 400 χοιρινό)
αλεύρι για το πανάρισμα
100  ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

2 μέτρια κρεμμύδια
1 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 στικ κανέλας
Φύλλα δάφνης
2 κύβοι κνόρ
800 γρ ντομάτα κονκασέ ή 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
500 ml νερό

ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ: 

1 κιλό ρύζι της αρεσκείας μας.
4 λίτρα νερό
Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μέσα σ΄ένα λεκανάκι χτυπάμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ώσπου τα τελευταίο να ενσωματωθεί στο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το τσίπουρο και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν

Ρίχνουμε τΟ ψωμί, το κύμινο, το μπούκοβο και τον δυόσμο και προσπαθούμε να μουσκέψει με τα υλικά μας το ψωμί και να διαλυθεί τελείως.

Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα.

Ζυμώνουμε τα σουτζουκάκια και τα πλάθουμε σε μικρά μπαστούνια (30 γρ περίπου) 

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά κι από τις δύο μεριές.

Βάζουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απαλλαγούμε από το περιττό λάδι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βάζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι που τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε για λίγο. Ρίχνουμε και την ζάχαρη ώστε να τα καραμελώσουμε.

Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε τον πελτέ της ντομάτας κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν

Ρίχνουμε μέσα το στικ της κανέλας, τους κύβους κνορ, τα δαφνόφυλλα, την ψιλοκομμένη ντομάτα (κονκασέ) και το νερό. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια.

Βάζουμε το καπάκι και τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά (περίπου στο 7)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 λίτρα νερό κι ένα κιλό ρύζι μπασμάτι ή αγριόρυζο ή τύπου Αμερικής.

Βράζουμε ώσπου να είναι έτοιμο και στραγγίζουμε σ΄ένα στραγγιστήρι όπως κάνουμε με τα μακαρόνια.

Καίμε το ρύζι μας με 1 & 1/2 κουταλιά βούτυρο (του πάει το τύπο Κέρκυρας) και σερβίρουμε πασπαλίζοντας το πιάτο μας με φρέσκο δυόσμο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΧΡΉΣΗ «GREEKLISH»
Ο διαχειριστής τού παρόντος ιστολογίου παρακαλεί τούς σεβαστούς αναγνώστες όπως σε τυχόν σχόλιά τους να χρησιμοποιούν την Ελληνική γραφή. Σχόλια που είναι γραμμένα σε "greeklish" θα διαγράφονται, όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...